Eksamensangst

Eksamensangst

13285704_10208593909239626_263780285_nNu nærmer eksamenstiden sig for de fleste. For mig, på universitetet, står den kun på to eksaminer i juni måned, da jeg allerede har klaret tre af dem i løbet af året. Jeg skal op og forsvare det projekt jeg er ved at lave mundtligt, plus jeg har en to timers multiple choice eksamen uden hjælpemidler. Da jeg gik i niende klasse skulle jeg op til min første eksamen i dansk mundtlig. Jeg var ekstremt nervøs, men jeg synes selv jeg havde forberedt mig godt. Til mit store chok kunne jeg knapt få et ord ud. Jeg begyndte at græde og ryste, og jeg vidste faktisk ikke hvad jeg skulle gøre af mig selv. For den præsentation fik jeg 00. Jeg havde to andre mundtlige eksaminer det år som jeg også skulle op til, og efter min første gang til en mundtlig eksamen, havde jeg pludselig ikke så meget lyst til at gå op til de andre.

Jeg kom til en coach, der hjalp mig rigtig godt på vej med min eksamensangst. Hun fortalte mig en masse rigtig gode tips og tricks, som jeg har benyttet mig meget af. Eksempelvis fortalte hun mig, at jeg altid skulle prøve at tænke på noget godt. Hun spurgte mig, hvad noget godt var for mig, hvor jeg uden tvivl svarede Harry Potter. Samtidig viste hun mig også nogle rigtig gode vejrtrækningsøvelser, hvilke jeg stadig benytter mig af under eksaminer, hvis jeg kan mærke at nervøsiteten begynder at tage overhånd. Hun anbefalede mig, at læse en bog; Træn dig til en god eksamen af Thomas Pape. Denne bog har jeg læst to gange. Den har lært mig rigtig meget. Døjer du med eksamensangst, kan jeg klart anbefale dig at læse den.

Resten af mine mundtlige eksaminer i niende gik fint. Jeg var stadig nervøs, men det gik. Efter niende tog jeg direkte videre på HTX. Da jeg der, i slutningen af 1.g., skulle op til mundtlige årsprøver, kunne jeg mærke, at min nervøsitet kom tilbage igen. Men jeg klarede den igennem, jeg kunne mærke det var blevet bedre, og at jeg var blevet bedre til at styre min nervøsitet. I 2.g. kunne jeg igen mærke en betydelig forskel. Jeg græd ikke mere over eksamen og jeg klarede det faktisk godt. For et år siden var jeg oppe i mine eksaminer i 3.g. Det var helt klart her jeg kunne mærke den tydeligste forskel. Nervøsiteten i min krop var udskiftet med spændning. Jeg følte det som jeg sejr, at jeg ikke længere blev ked af det, når jeg tænkte på eksaminer. Til min sidste eksamen på HTX gik det så godt. Over alt forventning, for at være ærlig. Jeg havde dog også knoklet for at få en god karakter. Jeg følte mig tilpas under eksamen, jeg følte, at det var mig der styrede showet. Aldrig nogensinde før, har jeg følt mig så selvsikker under en eksamen. Hvilket også afspejler sig i min karakter.

Hvorfor havde jeg eksamensangst? Coachen jeg var til i niende klasse fortalte mig, at det nok skyldes den mobning jeg var udsat for som barn. I løbet af fem år i folkeskolen blev jeg mobbet. Jeg var tynd og gik måske i noget lidt mere anderledes tøj end de andre – med det mener jeg orange velour bukser, hvilke faktisk var mine daværende yndlingsbukser. Mobningen satte dybe spor i mig. Jeg synes aldrig helt selv, at jeg var godt nok, og hver gang jeg fik ros, synes jeg ikke helt jeg kunne forstå hvorfor jeg fik det. Grunden til, at jeg tænker på Harry Potter når jeg skal tænke på noget godt skyldes, at jeg læste min første Harry Potter bog i anden klasse. Den åbnede et helt nyt univers for mig. Et univers hvor jeg kunne slippe væk og være mig selv. Uden nogen skulle fortælle mig, at mine bukser var grimme eller at jeg var ulækker.

Eksamensangst er noget pis. Men hvis man arbejder med det, så vil man virkelig også komme til at se resultater. Har du, eller kender du en, der har eksamensangst?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *